
Sałatka owocowa
Trzeci dzień tygodnia owocowo-warzywnego upłynął nam bardzo miło.
Poznawaliśmy owoce poprzez zmysł dotyku, węchu, wzroku a nawet smaku.
Opisywaliśmy przyniesione przez nas okazy owocowe różnymi określeniami:
mały, duży, czerwony, miękki, twardy, szorstki, ostry.
Dowiedzieliśmy się także jakie są etapy powstawania jabłoni, gruszy i śliwy.
Następnie, zaraz po śniadaniu zostaliśmy na naszej jadalni
aby przygotować sałatkę owocową.
Panie obrały nam owoce ze swoich futerek-skórek i pomogły je pokroić.
Reszta zadania była już w naszych rękach.
W specjalnie przygotowanych miseczkach komponowaliśmy nasze sałatki,
mając do dyspozycji następujące owoce: winogron, kiwi, jabłko, gruszka, śliwka, banan, pomarańcz.
Mogliśmy dowolnie wybierać owoce, mieszać je ze sobą kolorami ale i smakami.
No i pozostało tylko jedno- zjeść smacznie nasze wytwory. Ale to było dobre!
Kinga Hajdus