Szkoła Podstawowa w Łyczance

 

Poniedziałek

Śniadanie – herbata owocowa (180ml.), chleb dobczycki (70g.), masło (3g.), kiełbasa szynkowa wieprzowa (20g.), pomidor (20g.)

Obiad – krem z zielonego groszku z grzankami (wywar warzywny, 260g. śmietana), ziemniaki (80g.), podudzie z kurczaka duszone (130g.), marchewka na ciepło (60g. masło)

Podwieczorek ciasto drożdżowe z powidłem (70g. jaja, mleko, mąka), jabłko (30g.)


Wtorek

Śniadanie – herbata malinowa (180ml.), chleb staropolski (70g.), masło (3g.), ser żółty gouda (20g.), papryka czerwona (10g.)

Obiad – zupa kalafiorowa  (wywar warzywny, 280g. śmietana), kasza jęczmienna (80g.), pieczeń rzymska z sosem własnym (90g. jaja, gluten), mizeria z ogórków (60g. śmietana

Podwieczorek – budyń waniliowy (130g. mleko, gluten), herbatniki (20g. mąka, jaja)


Środa

Śniadanie herbata z owoców leśnych (180ml.), chleb pszenno-żytni (50g.), masło (2g.), dżem brzoskwiniowy (20g.), mleko z płatkami kukurydzianymi i czekoladowymi (150g.)

Obiad – rosół z makaronem (wywar wołowo-drobiowy, 280g.), pierogi z mięsem (220g. mąka, jaja, masło)

Podwieczorek – drożdżówka z kakao (80g. jaja, mleko, mąka), mandarynka (20g.)


Czwartek

Śniadanie – herbata z cytryną (180ml.), chleb słowiański (70g.), masło (3g.), parówki drobiowe z sosem pomidorowym (150g.), rzodkiewka (10g.)

Obiad – krupnik (wywar drobiowy, 280g. kasza), ryż z truskawkami (220g. jogurt)

Podwieczorek – bułka pszenna (60g.), masło (2g.), polędwica sopocka (10g.), sałata lodowa


Piątek

Śniadaniekakao (180ml. mleko), chleb sądecki (70g.), masło (3g.), jajko gotowane na twardo (40g.), szczypiorek

Obiad– zupa koperkowa z makaronem (wywar warzywny, 280g. śmietana), ziemniaki (80g.), paluszki z fileta z dorsza (70g. jaja, gluten), surówka z kapusty kiszonej (60g.)

Podwieczorek – galaretka owocowa (140g.), wafle ryżowe (15g.)   

 

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.

 Z przyczyn niezależnych możliwa jest zmiana jadłospisu.

Żywienie dostarcza Janusz Szczurek - 32 400 Myślenice, Rynek 30.