Szkoła Podstawowa w Łyczance

Poniedziałek

Śniadanie – herbata z owoców leśnych (180ml.), chleb słowiański (70g.), masło (3g.), polędwica sopocka (20g.), pomidor (20g.)                                                                                                                                                  

Obiad – zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar warzywny, 280g. śmietana), kasza jęczmienna (80g.), bitki wieprzowe z sosem własnym (90g.), buraczki tarte na ciepło (60g. śmietana)                                                                                                                                                                           

Podwieczorek – mini drożdżówka z dżemem (70g. jaja, mleko, mąka), jabłko (30g.)


Wtorek

Śniadanie – herbata malinowa  (180ml.), chleb dobczycki (50g.), masło (2g.), dżem truskawkowy (20g.), mleko z płatkami kukurydzianymi i miodowymi (140g.)

Obiad – krem z brokułów z grzankami  (wywar warzywny, 260g. śmietana), ziemniaki (80g.), kotlet drobiowy (80g. gluten, jaja),  kapusta biała na ciepło (60g.)

Podwieczorek – bułka pszenna (60g.), masło (2g.), kiełbasa krakowska podsuszana (10g.), sałata masłowa


Środa

Śniadanie herbata z cytryną (180ml.), chleb pszenno-żytni (70g.), masło (3g.), parówki drobiowa z sosem pomidorowym (140g.), papryka czerwona (10g.) 

Obiad – rosół z makaronem (wywar wołowo-drobiowy, 280g.), ryż (80g.), potrawka z kurczaka i warzyw gotowanych (140g. śmietana)

Podwieczorek – budyń bananowy (140g. mleko, gluten), wafle orzechowe (20g. mąka, jaja)

 

Czwartek 

Śniadanie – kawa zbożowa (180ml. mleko), chleb sądecki (70g.), masło (3g.), szynka wieprzowa (20g.), pomidor (25g.)

Obiad – zupa kalafiorowa (wywar warzywny, 280g. śmietana), ziemniaki (80g.), kuleczki wieprzowe z sosem pomidorowym (100g. jaja, gluten, śmietana), surówka z białej kapusty i marchewki (60g.)

Podwieczorek – kisiel poziomkowy (140g.), biszkopty (15g. mąka, jaja)


Piątek                                                                                                                                                                                                                                                                

Śniadanie – herbata owocowa (180ml.), chleb staropolski (70g.), masło (3g.), pasta twarogowa z tuńczykiem (25g. jogurt), rzodkiewka (15g.)

Obiad – zupa pomidorowa z ryżem (wywar warzywny, 280g.), racuchy  jabłkami (220g. jaja, mąka) 

Podwieczorek – bułka pszenno-żytnia (60g.), masło (2g.), ser żółty gouda (10g.), ogórek świeży (10g.)   

 



Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.

 

Z przyczyn niezależnych możliwa jest zmiana jadłospisu.

 

Żywienie dostarcza Janusz Szczurek - 32 400 Myślenice, Rynek 30.