Szkoła Podstawowa w Łyczance

 

Poniedziałek

Śniadanie – herbata z cytryną (180ml.), chleb staropolski (70g.), masło (3g.), pasztet drobiowy zapiekany (20g. gluten, jaja), ogórek świeży (20g.)

Obiad – zupa grysikowa (wywar wołowo-drobiowy, 280g. kasza manna), ziemniaki (80g.), kotlet schabowy (80g. jaja, gluten), kapusta biała na ciepło (60g. masło)

Podwieczorek ciasto drożdżowe z kruszonką (80g. jaja, mąka), jabłko (30g.)

 

Wtorek

Śniadanie – herbata malinowa (180ml.), chleb słowiański (70g.), masło (3g.), szynka wieprzowa (20g.), rzodkiewka (15g.)

Obiad – zupa kalafiorowa z makaronem  (wywar warzywny, 280g. śmietana), pierogi ruskie (220g. gluten, twaróg, jaja, masło)

Podwieczorekbułka kajzerka (60g.), masło (2g.), kiełbasa krakowska (10g.), sałata lodowa

 

Środa

Śniadanie herbata z owoców leśnych (180ml.), chleb pszenno-żytni (50g.), masło (2g.), dżem brzoskwiniowy (20g.), mleko z płatkami kukurydzianymi i czekoladowymi (140g.)

Obiad – krupnik (wywar drobiowy, 280g. kasza), ziemniaki (80g.), sznycel wieprzowy (80g. jaja, gluten),  buraki tarte na ciepło (60g. śmietana, masło)

Podwieczorek – kisiel owocowy (140g.), biszkopty (20g. jaja, gluten)

 

Czwartek

Śniadanie – herbata owocowa (180ml.), chleb sądecki (70g.), masło (3g.), kiełbasa kanapkowa (20g.), kiełki brokułów

Obiad – krem dyniowy z grzankami (wywar warzywny, 260g. śmietana), potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami gotowanymi (220g. śmietana)

Podwieczorek – bułka maślana (70g.), owoc kiwi (15g.)

 

Piątek

Śniadaniekakao (180ml. mleko), chleb dobczycki (70g.), masło (3g.), pasta jajeczna (20g. jogurt), szczypiorek

Obiad – zupa pomidorowa z ryżem ( wywar warzywny, 280g. śmietana), racuchy z jabłkami (220g. jaja, gluten, mleko)

Podwieczorek – bułka pszenna (60g.), masło (2g.), ser żółty salami (10g.), sałata masłowa     

 

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.

Z przyczyn niezależnych możliwa jest zmiana jadłospisu.

Żywienie dostarcza Janusz Szczurek - 32 400 Myślenice, Rynek 30.