Szkoła Podstawowa w Łyczance

 

JADŁOSPIS 05.09.-09.09.2022.

 

Poniedziałek Śniadanie – herbata z cytryną (180ml.), chleb dobczycki (70g.), masło (3g.), pasztet drobiowy zapiekany (25g. jaja, gluten), sałata lodowa  

Obiad – zupa grysikowa (wywar wołowo-drobiowy, 280g. kasza manna), ziemniaki (80g.), kotlet drobiowy (80g. jaja, gluten),  surówka z marchewki i jabłka (60g.)                                                                                                                                                                           

Podwieczorek ciasto drożdżowe z kruszonką (80g. jaja, mąka, mleko), jabłko (30g.)


Wtorek                                                                                                                                                                                                                  

Śniadaniekawa zbożowa (180ml. mleko), chleb słowiański (70g.), masło (3g.), ser żółty gouda (20g.), pomidor (25g.)                                                                                                                                                                                                                                

Obiad – barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (wywar warzywny, 280g. śmietana), risotto (ryż z kurczakiem i warzywami, 220g.)                                                                                                                                                                                    

Podwieczorek – kisiel owocowy (130g.), wafle śmietankowe (20g. mąka, jaja)


Środa                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Śniadanie herbata malinowa (180ml.), chleb staropolski (70g.), masło (3g.), parówki drobiowe z sosem pomidorowym (140g.),  kiełki lucerny                                                                                                                                                                            

Obiad – krem z zielonego groszku z grzankami (260g. śmietana), makaron z sosem bolońskim i mięsem mielonym z szynki (230g.)                                                                                                                                                                                        

Podwieczorek – koktajl owocowy (130g. jogurt), chrupki kukurydziane (20g.)


Czwartek                                                                                                                                                                                               

Śniadanie – herbata z owoców leśnych (180ml.), chleb pszenno-żytni (50g.), masło (2g.), dżem truskawkowy (20g.), mleko z płatkami kukurydzianymi i miodowymi (120g.)                                                                                                                                                             

Obiad – zupa koperkowa z makaronem (wywar warzywny, 280g. śmietana), ziemniaki (80g.), gulasz wieprzowy (100g.), surówka z ogórka kiszonego i kapusty pekińskiej (60g.)                                                                                                                                                

Podwieczorek – galaretka malinowa (130g.), biszkopty (20g. mąka, jaja)


Piątek                                                                                                                                                                                                                                                                

Śniadaniekakao (180ml. mleko), chleb krakowski (70g.), masło (3g.), pasta jajeczna (30g. jogurt), szczypiorek                                                                                                                                                            

Obiad– zupa ziemniaczana (wywar warzywny, 280g. śmietana), ryż z truskawkami (220g. jogurt)                                                                                                                                                                                          

Podwieczorek – pieczywo pszenne (60g.), masło (2g.), ser żółty salami (10g.), ogórek świeży (10g.)

 

 

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.

Z przyczyn niezależnych możliwa jest zmiana jadłospisu.

Żywienie dostarcza Janusz Szczurek - 32 400 Myślenice, Rynek 30.