Szkoła Podstawowa w Łyczance

 

JADŁOSPIS 12.09.-16.09.2022.

Poniedziałek                                                                                                                                                                                            

Śniadanie – herbata malinowa (180ml.), chleb słowiański (70g.), masło (3g.), kiełbasa żywiecka (20g.), ogórek świeży (20g.)                                                                                                                                                  

Obiad – zupa jarzynowa (wywar warzywny, 280g. śmietana), kasza jęczmienna (80g.), bitki wieprzowe w sosie własnym (100g.),  surówka z czerwonej kapusty (60g.)                                                                                                                                                                           

Podwieczorek ciasto drożdżowe z powidłem (80g. jaja, mąka, mleko), jabłko (30g.)


Wtorek                                                                                                                                                                                                                  

Śniadaniekawa zbożowa (180ml. mleko), chleb staropolski (70g.), masło (3g.), szynka wieprzowa (20g.), pomidor (25g.)                                                                                                                                                                                                                                

Obiad – krupnik z ziemniakami (wywar warzywny, 280g. śmietana, kasza), kluski leniwe z masłem i cukrem (220g. mąka, jaja, twaróg)                                                                                                                                                                                    

Podwieczorekpieczywo pszenne (60g.), masło (2g.), polędwica sopocka (10g.), sałata lodowa


Środa                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Śniadanie herbata z cytryną (180ml.), chleb pszenno-żytni (50g.), masło (2g.), dżem brzoskwiniowy (20g.), mleko z płatkami kukurydzianymi i czekoladowymi (120g.)                                                                                                                                                                            

Obiad – rosół z makaronem (wywar wołowo-drobiowy, 280g.), ziemniaki (80g.), gołąbki odwrócone z kapustą włoską i mięsem z szynki w sosie pomidorowym (130g. ryż, śmietana)                                                                                                                                                                                        

Podwieczorekjogurt owocowy (130g.), wafle ryżowe (20g.)


Czwartek                                                                                                                                                                                               

Śniadaniekakao (180ml. mleko), chleb krakowski (70g.), masło (3g.), pasta twarogowa na słodko (25g. śmietana),                                                                                                                                                             

Obiad – zupa pomidorowa z lanym ciastem (wywar warzywny, 280g. śmietana), ryż (80g.), potrawka z indyka z warzywami (150g. śmietana)                                                                                                                                                

Podwieczorek – mini drożdżówka z serem (80g. mąka, jaja, mleko), owoc kiwi (20g.)


Piątek                                                                                                                                                                                                                                                                

Śniadanieherbata z owoców leśnych (180ml.), chleb dobczycki (70g.), masło (3g.), ser żółty gouda (20g.), rzodkiewka (10g.)                                                                                                                                                            

Obiad– krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym (wywar warzywny, 260g. śmietana), ziemniaki (80g.), filet z dorsza panierowany (80g. gluten, jaja), surówka z kapusty kiszonej (60g.)                                                                                                                                                                                         

Podwieczorek – budyń bananowy (140g. mleko, gluten), herbatniki (20g. mąka, jaja)

 

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.

Z przyczyn niezależnych możliwa jest zmiana jadłospisu.

Żywienie dostarcza Janusz Szczurek - 32 400 Myślenice, Rynek 30.