Szkoła Podstawowa w Łyczance

JADŁOSPIS 26.09.-30.09.2022.


Poniedziałek

Śniadanie – herbata malinowa (180ml.), chleb pszenno-żytni (70g.), masło (3g.), kiełbasa szynkowa wieprzowa (20g.), ogórek świeży (20g.)

Obiad – zupa kalafiorowa z makaronem (wywar warzywny, 280g. śmietana), ziemniaki (80g.), gulasz drobiowy (100g.),  surówka z marchewki (60g.)

Podwieczorek ciasto drożdżowe z powidłem (80g. jaja, mąka, mleko), jabłko (30g.)

 

Wtorek    

Śniadanie – herbata z cytryną (180ml.), chleb krakowski (70g.), masło (3g.), szynka wieprzowa (20g.), cebulka zielona 

Obiad – zupa pomidorowa z ryżem (wywar warzywny, 280g. śmietana), kasza jęczmienna (80g.), bitki wieprzowe z sosem własnym (90g.), surówka z kapusty białej z kukurydzą (60g.)                                                                                                                                                                                    

Podwieczorek – budyń waniliowy (140g. mleko, gluten), biszkopty (15g. mąka, jaja)


Środa                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Śniadanie herbata z owoców leśnych (180ml.), chleb dobczycki (70g.), masło (3g.), polędwica z kurczaka (20g.), papryka czerwona (15g.) 

Obiad – zupa grysikowa (wywar wołowo-drobiowy, 280g. kasza manna), ziemniaki (80g.), sznycel wieprzowy (70g. jaja, gluten), buraki tarte na ciepło (60g. śmietana)

Podwieczorek – galaretka owocowa (130g.), ciastka owsiane (20g. jaja, gluten)


Czwartek                                                                                                                                                                                               

Śniadaniekakao (180ml. mleko), chleb sądecki (70g.), masło (3g.), ser żółty gouda (20g.), pomidor (20g.) 

Obiad – zupa ziemniaczana (wywar warzywny, 280g. śmietana), ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem (220g.)  

Podwieczorek – pieczywo pszenne (70g.), masło (2g.), kiełbasa żywiecka (10g.), sałata masłowa


Piątek    

Śniadanieherbata z cytryną (180ml.), chleb staropolski (70g.), masło (3g.), jajko gotowane na twardo (30g.), szczypiorek

Obiad– krem z dyni z grzankami (wywar warzywny, 260g. śmietana), ziemniaki (80g.), paluszki z fileta miruny (60g. jaja, gluten),  surówka z kapusty kiszonej (60g.) 

Podwieczorek – koktajl owocowy (140g. jogurt), chrupki kukurydziane (15g.)

 

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.

Z przyczyn niezależnych możliwa jest zmiana jadłospisu.

Żywienie dostarcza Janusz Szczurek - 32 400 Myślenice, Rynek 30.