Szkoła Podstawowa w Łyczance

 

Poniedziałek                                                                                                                                                                                            

Śniadanie – herbata z owoców leśnych (180ml.), chleb krakowski (70g.), masło (3g.), pasztet drobiowy zapiekany (25g. jaja, gluten), ogórek świeży (20g.) 

Obiad – zupa jarzynowa z makaronem (wywar warzywny, 280g. śmietana), ziemniaki (80g.), podudzie z kurczaka duszone (130g.),  marchewka na ciepło (60g. masło, gluten)

Podwieczorek ciasto drożdżowe z kruszonką (80g. jaja, mąka, mleko), jabłko (30g.)


Wtorek                                                                                                                                                                                                                  

Śniadaniekawa zbożowa (180ml. mleko), chleb dobczycki (70g.), masło (3g.), polędwica sopocka (20g.), sałata lodowa

Obiad – krem z zielonego groszku z grzankami (wywar warzywny, 260g. śmietana), makaron (80g.), gulasz wieprzowy (100g.), surówka z kapusty białej (60g.)

Podwieczorek – kisiel owocowy (140g.), herbatniki (15g. mąka, jaja)


Środa                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Śniadanie herbata malinowa (180ml.), chleb sądecki (70g.), masło (3g.), parówki drobiowe z sosem pomidorowym (140g.), rzodkiewka (10g.)       

Obiad – rosół z makaronem (wywar wołowo-drobiowy, 280g.), pierogi z mięsem (220g. jaja, gluten), surówka z pora i kapusty pekińskiej (50g.)

Podwieczorekpieczywo pszenne (60g.), masło (2g.), polędwica z indyka (10g.), ogórek (10g.)


Czwartek                                                                                                                                                                                               

Śniadanie – herbata z cytryną (180ml.), chleb staropolski (50g.), masło (2g.), dżem truskawkowy (15g.), mleko z płatkami kukurydzianymi i miodowymi  (120g.) 

Obiad – zupa ogórkowa z ryżem (wywar warzywny, 280g. śmietana), ziemniaki (80g.), medaliony z kurczaka (80g. mleko, jaja, gluten), mizeria z ogórka (70g. śmietana

Podwieczorek – bułka maślana (80g.), owoc kiwi (20g.)


Piątek                                                                                                                                                                                                                                                               

Śniadanieherbata owocowa (180ml.), chleb dobczycki (70g.), masło (3g.), pasta twarogowa z tuńczykiem (25g.), pomidor (20g.)

Obiad– krupnik (wywar drobiowy, 280g. kasza), racuchy z jabłkami (220g. mleko, jaja, gluten

Podwieczorek – pieczywo pszenno-żytnie (60g.), masło (2g.), ser żółty gouda (10g.), sałata masłowa